De la suor i el sutge a la sofisticació de la nova Londres (amb el permís de Pink Floyd)

Deixa un comentari
Anglaterra, arquitectura, ciutats, història, indústria, Regne Unit

Us ve de gust comprar-vos un apartament a Londres? Bé, la pregunta més acurada seria: us sobren uns quants centenars de milers d’euros per comprar-vos un apartament a Londres? I encara més. Voleu viure davant o fins i tot dins la Battersea Power Station, el mateix edifici que van popularitzar bandes com els Beatles o Pink Floyd? Doncs que sapigueu que ara és possible. Els preus van de ‘només’ mig milió de lliures esterlines un apartament d’una habitació i un lavabo a prop de 8 milions i mig per a tres habitacions i un parell de lavabos. I és que després de dècades d’abandonament, la central elèctrica més famosa del Regne Unit i, ben segur, de tot el planeta, i dissenyada per l’arquitecte Sir Giles Gilbert Scott ara fa un parell d’anys llargs que comença a patir una gran transformació que té un doble objectiu: preservar una joia del patrimoni industrial de la ciutat de Londres i, per altra banda, alimentar un projecte especulatiu urbanístic de primer ordre que farà néixer un veritable barri a l’entorn del Battersea Power Station on abans només hi havia fàbriques i suburbis obrers. Després de molts rumors que fins i tot deien que s’hi construiria l’estadi del Chelsea amb una capacitat per a 60.000 espectadors, al final ha guanyat el projecte immobiliari, com gaiebé sempre.

Aquest projecte endegat per grans firmes de la construcció i l’empresa immobiliària amb la col·laboració dels estudis d’arquitectes Wilkinson Eyre Architects, Purcell Architects i arquitectes per a la conservació del patrimoni d’Anglaterra ja està en marxa i a velocitat de creuer. Apart de retirar tota deixalla que ocupaven els voltants i l’interior de l’edifici principal els arquitectes s’han vist amb el repte de deconstruir i tornar a construir les quatre xemeneies de l’estació tèrmica de manera íntegra degut al mal seu estat, sobretot per culpa de les inclemències meteorològiques i les 500 tones per hora durant dècades de CO2. Actualment només una ja ha estat totalment construïda i les altres tres estan en procés. Quan al 2020 tot el complex s’hagi enllestit es preveu que una d’elles oferirà la possibilitat de ser visitada fins al capdamunt, on hi haurà construït un mirador a 101 metres sobre el riu Tàmesis. Apart dels 253 apartaments exclusius que s’hi construiran, també s’estan construïnt oficines en sis plantes, unes noranta botigues, alguns restaurants, un auditori i un parc a la vora del riu, davant del mateix moll de descàrrega de la central amb les seves populars grues també restaurades. Fins i tot la firma Appel ja ha anunciat una nova botiga dins les instal·lacions de l’antiga central tèrmica.

Als voltants de la Battersea Power Station es preveu la construcció d’uns quants milers d’apartaments d’alt estàding i espectaculars zones residencials tot seguint un projecte de l’arquitecte uruguaià Rafael Viñoly. Aquesta actuació significarà l’aparició d’un nou barri a la ciutat de Londres que preveu ser un pol d’atracció de locals i turistes.

Lluny queden aquells temps que les quatre xemeneies expel·lien quatre columnes de fum de CO2 i que, superant la línia de la boira londinenca, feien de fita orientativa per als aviadors de la RAF que tornaven a la base.


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s