El far maleït

1 comentari
Bretanya, curiositats, Europa, folklore, França, història, infrastructures, Oceà Atlàntic

Si en algun lloc de l’Europa occidental existeix un lloc maleït aquest el trobarem en les costes atlàntiques de la Bretanya. El lloc en qüestió és el far de Tévennec, construït sobre una roca el 1869 davant la costa de la Finisterre bretona, en una de les zones més perilloses de la costa, el canal de Raz de Sein. Aquest canal és, i ha estat, una drecera habitual i força popular usada per moltes embarcacions que naveguen prop la costa bretona malgrat que, sovint, és una de les zones més perilloses degut als seus forts corrents i poca profunditat. Això ha fet que aquest pas hagi estat testimoni de centenars d’accidents i naufragis i que, conseqüentment, hagi estat necessari construir-hi diversos fars per a prevenir-los. Malgrat això, els dies de tempesta en aquesta zona prenen caires apocalíptics i es desaconsella la navegació absolutament.

Un d’aquests fars que s’hi van fer construir és el far de Tévennec, actualment declarat monument nacional i automatitzat des de fa molts anys. Va ser dissenyat per l’enginyer Paul Joly, el mateix que va dissenyar els altres fars de la zona com el d’Ar-Men, en planta quadrada d’onze metres d’alçada i una petita casa adosada per a la guàrdia.

No se sap si degut a l’emplaçament peculiar d’aquest far o la feina duríssima dels farers durant els segles XIX i XX però, el cas és que una llegenda negra plana sobre Tévennec la qual resulta ser molt popular i consesuada. Des de la seva construcció i posada en marxa, el far ha tingut el rècord de poca persistència de farers de tots els fars de França. és cert que se sap que un `parell de famílies de farers hi van viure durant alguns pocs anys i fins i tot hi van tenir fills però aquesta és l’excepció. Diu la llegenda que els farers no aguantaven gaires setmanes o mesos abans no morien o paraven bojos, la qual cosa feia que cada any se n’hagués de reemplaçar el farer vàries vegades. Literalment, els farers o morien o enbogien sense explicació lògica, sense tenir en compte que en moments de tempesta (que són habituals gran part de l’any) aquest lloc pren caires dantescos. Habitualment, en plena tempesta, la totalitat del far queda cobert d’aigua cada cop que hi ha un embat d’una onada, les quals poden persistir durant dies sense cap mena de pausa acompanyats, això sí, d’un soroll eixordidor. Tot l’edifici queda envoltat d’una aigua terrorífica i la vida s’hi fa difícil, tenint en compte que, a més, el far mai no ha tingut ni aigua corrent ni calefacció. A més, fa poc que es va detectar una mena de túnnel natural en l’illa on s’hi assenta el far que, amb la mar violenta, emet sons sinistres i gemecs, la qual cosa fa pensar que ajudava a crear un ambient encara més terrorífic.

Aquest far es coneixia entre els farers com l”infern’, en contraposició als fars de terra que se’ls coneixien com a ‘paradís’. No és d’estranyar, doncs, que hagin aparegut històries inversemblants de malediccions, avistaments, crits i gemecs, sobre aquest far que han seguit ben vives durant més d’un segle i mig entre la població de la regió. Degut a aquest fet, el far de Tévennec va ser un dels primers del país ha ser automatitzat, concretament el 1906 i deixat una mica a la seva sort. Actualment s’està fent una campanya de crowdfounding per a rehabilitar-lo i, de passada, demostrar que les històries que planen sobre ell són simplement folklore. Aquesta empresa la porta a la pràctica l’aventurer i especialista en fars Marc Pointud, el qual es dedica a emprendre rehabilitacions dels fars de tota França. En aquest cas, Pointud s’ha proposat viure durant 60 dies sol en el far i així assolir dues fites: no sortir com la majoria de farers suposadament sortien d’aquí i, de retruc, engegar la recuperació de l’edifici.

Veurem si ho aconsegueix.


One thought on “El far maleït”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s