L’avinguda dels Baobab

Deixa un comentari
flora, illes, L'Àfrica, Madagascar, natura, Oceà Índic

A Madagascar hi viuen molts éssers vius endèmics d’aquesta immensa illa de l’oceà Índic. I un dels éssers més estranys i longeus de tota l’illa és el baobab grandidier (mare dels boscos en malgaix), una de les nou espècies de baobab que existeixen al món. Aquests arbres, que han esdevingut un dels símbols més reconeixibles de Madagascar, es caracteritzen pels seus immensos troncs tubulars de color gris-rogenc i les seves relativament escadusseres branques plenes de fulles verd-blavoses i, a l’estació adequada, boniques flors de pètals blancs que esdevenen fruits. Val a dir que molts locals els anomenen els ‘arbres de cap per avall’ ja que semblen com si les seves branques fossin arrels. Les seves alçades assoleixen els 30 metres sense gaire problemes amb els especimens adults i la majoria viuen al voltant de 1000 anys. Això implica que, la majoria dels grans baobab adults van viure el gran terratrèmol que va destruir parcialment la ciutat antiga de Jerusalem o la caiguda de l’Imperi Bizantí a mans de Mehmet II, soldà de l’imperi Otomà.

Un dels llocs imprescindibles que cal visitar per tal d’observar aquest portent de la natura és el sudoest de l’illa de Madagascar, a la regió de Menabe. Allà, on abans hi havia hagut boscos densos semisecs de fulla caduca, actualment hi trobem una estepa per on transcorre una pista forestal parapetada per una currua d’una trentena de baobabs gegantins, anomenada popularment com a l”avinguda dels baobabs’. Aquesta secció de pista (molt freqüentada pels veïns, per cert) fa 250 metres de llarg i és especialment interessant per la densitat de baobabs que s’hi poden trobar, els quals formaven part d’una selva que va desaparèixer degut a la intervenció humana. Aquests exemplars són el què queda de tot allò. En els seus voltants també se’n troben en gran nombre però més escampats entre els camps d’arròs.

Aquests arbres, que abans poblaven gran part de Madagascar, actualment només es poden trobar en aquesta cantonada meridional de l’illa ja que molts van ser tallats per a fer servir la seva fusta com a material de la construcció o per a combustible. És per això que els trobem aïllats enmig d’una paisatge estepari tot i que des de fa una dècada estan protegits per llei. La seva peculiaritat ha fet de reclam principal de tota Madagascar i, malgrat la destrucció del seu hàbitat per a úsos agrícoles i la creixent deforestació, sembla que la seva persistència estigui garantida malgrat la pressió demogràfica.

Per cert que, a 7 km prop de l’avinguda dels baobab existeixen un parell d’especimens curiosos ja que van néixer molt a prop l’un de l’altre i van créixer plegats entrelligant-se pel tronc. Se’ls coneix com els ‘Baobab Amants’ i semblen ser únics al món de les seves característiques.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s