L’Amèrica russa: la pesta blanca que va arrasar amb els Pomo Kashaya

Deixa un comentari
cultura, curiositats, Estats Units, història, Nord Amèrica, Rússia

Era el temps de les grans colonitzacions europees que, pensant que el món era el seu pati d’esbarjo, els europeus es van escampar per tot el món de manera implacable. Era cap a principis del 1800 quan Alaska era en el punt de mira, sobretot, de britànics, espanyols i russos, com un lloc perfecte per a establir-hi colònies d’explotació de pells d’animals salvatges. La relativa calma entre aquests i els natius va fer que aquesta indústria florís de manera espectacular, fins al punt de posar en perill moltes espècies autòctones de mamífers en qüestió d’anys. L’activitat era frenètica.

La Rússia del tsar Alexandre I hi va establir diferents ports a Alaska, sobretot a l’illa de Kòdiak (fundats per l’empresari pelleter Grigory Shelikhov) amb una doble idea: tenir grans explotacions pelleteres i expandir-se a l’altra banda del Pacífic, fent d’aquest oceà el seu mar interior. El cas és que per a suportar l’activitat de les colònies de caçadors es necessitava un bon subministre d’aliments i altres béns de consum bàsics i, a Alaska, allò era difícil d’aconseguir. Llavors, buscant llocs on establir-se per a poder generar aquests béns per a questes colònies dirigides per la companyia Russo-Americana (de capital privat i gestió semipública) els russos van optar per a establir-se en una ‘terra de ningú’ entre les colònies espanyoles i britàniques en el que seria l’Alta Califòrnia. Els colons russos provinents de Novoarkhangelsk (actualment Sitka, Alaska) comandats per l’empresari Alexander Andreyevich Baranov i el capità Khvostov van arribar a Califòrnia amb vaixells americans. Allà, el conseller de comerç Ivan Kuskov  va fundar Fort Ross (Крѣпость Россъ) una fortalesa que serviria per a garantir els seus interessos en aquesta zona no abans d’haver hagut de fer grans esforços per a subministrar-se a San Francisco, degut a l’urgència que tenien els caçadors d’Alaska de ser alimentats. Amb ajut dels natius d’aquesta part de l’actual comtat de Sonoma i Napa, els Kashaya (grup del poble Pomo) els russos s’hi van establir amb certa facilitat. Es diu que els van comprar aquests terrenys per algunes eines, flassades i algun altre objecte quotidià. Aviat van començar a conrear i comerciar, sobretot, amb la ciutat de San Francisco, que se situava a poc més de 100 km al sud. Els russos van aixemplar relativament el seu territori a partir de Fort Ross, sobretot cap al sud, de Tomales Bay i Point Arena i passant l’actual Russian River, fins a Bodega Bay, prop de Point Reyes, on hi van construir un port. Tota aquesta zona esdevindria oficialment part de l’imperi rus, el qual no només servia per a abastir les colònies d’Alaska sinó que, ràpidament, serien grans explotacions pelleteres degut a l’abundància de lleons marins, foques i  llúdrigues marines.

Els russos, com altres colons europeus, van portar moltes malalties, com sobretot la verola, que van fer desaparèixer la pràctica totalitat de natius de la zona on s’establiren. També és cert que, ells mateixos van ser responsables de portar, per primer cop a aquesta part d’Amèrica, vacunes per a diferents malalties mortals en aquells moments. També són responsables d’introduir a Califòrnia alguns avenços europeus com les finestres amb vidre o les estufes pels habitatges.

La colònia va anar caient en declivi a mesura que les foques i les llúdrigues desapareixien degut a la sobreexplotació i, Fort Ross va acabar venent-se a un emprenedor californià d’orígen suís molt conegut en la història de Califòrnia, John Sutter, per uns 30.000 dollars americans. Es diu que mai va pagar aquesta xifra a la companyia Russo-Americana tot i que els terrenys van anar passant de mans en mans fins a ser propietat de l’estat de Califòrnia.

Actualment es pot visitar Fort Ross on encara es mantenen la capella i el pou d’aigua entre d’altres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s