Existeix el Turkestan oriental?

Deixa un comentari
Àsia, ètnies, història, La Xina, política

Es calcula que unes 55 ètnies viuen dins les fronteres de la República Popular de la Xina, com a mínim que estiguin reconegudes per Pequín. Òbviament, la preponderant, la majoritària i la que s’ha imposat a la resta és l’ètnia han, l’ètnia constructora de la Xina que coneixem en l’actualitat, que ha donat grans dinasties i de parla mandarina, llengua imposada com a única llengua de l’estat.

Però hi ha xinesos que no ho són, de xinesos. Com a mínim no són d’ètnia han, per entendre’ns. Una de les més nombroses són els uyghurs, una ètnia euroasiàtica amb llaços ètnics amb els turcs. Les diferències entre els uyghurs i els han són totals. Físicament, el uyghurs són molt més propers als caucàsics que no pas als mongoloides. La seva confessió religiosa és l’Islam i tota la seva cultura té llaços més que evidents amb els seus veins dels estats ‘-istan’.

En el segle XVIII la dinastía Quing va prendre control del territori uyghur, que anomenarien Xinjiang, tal i com es coneix ara aquesta província. Malgrat tot, les incursions russes i la resistència local va fer que fos molt complicat prendre el control efectiu i definitiu de la regió per part de Pequín, la qual va propiciar l’aparició  del Turquestan Oriental, república independent dels uyghurs. El 1955, el Turquestan Oriental va passar a ser una província més de la Xina en un moment que la Unió Soviètica i el govern de Mao Tse Tung vivien unes relacions molt estretes i col.laboratives. A partir d’aquí les relacions entre el govern central xinès i el poble uyghur han estat molt difícils i intenses. Es va endegar una campanya de ‘hanització’ de la societat uyghur propiciant l’arribada de persones han gràcies a beneficis i facilitats de tots tipus mentre la repressió contra els uyghurs s’anava radicalitzant cada vegada més. Aquesta política de neteja ètnica i esclafament dels drets de la població de Xinjiang va acabar en una reacció virulenta per part dels Uyghurs, propiciant enfrontaments violents contra l’exèrcit roig.

Actualment la Xina ha declarat els partits polítics uyghurs (tant interiors com en la diàspora) grups terroristes als quals combat sense treva. Fins i tot, durant aquestes darreres dècades, el govern de Pequín ha fet grans inversions al Paquistan, al Kazakhstan i altres països limitrofes per tal de comprar la seva cooperació en contra els uyghurs que s’havien desplaçat fora les fronteres de la Xina. Tanmateix, la repressió xinesa no està donant els fruits esperats i es tem que les comunitats uyghurs escampades per occident acabant formant un lobby poderós contra els plans xinesos d’anorrear aquest poble i sotmetre’l per a sempre.

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s