Déu ja no viu aquí

Deixa un comentari
arquitectura, art, curiositats, Europa, religió

La immobiliària britànica  OurProperty es publicita preguntant: “Is modern-day humdrum housing your idea of a living hell?” I contesta: “Is living in a converted church your idea of heaven above? If so, there is a whole congregation of converts and experts out there ready to help you make the leap of faith.”

I us preguntareu, de què va això? Doncs va que a la Gran Bretanya, cada any, tanquen decenes d’esglésies i, moltes d’elles, es venen o lloguen per a úsos diversos: des de per a fer-hi un habitatge, un pub o una botiga de roba fins a un restaurant, oficines o fins i tot una pista d’skate o un circ. Aquest fenomen que sembla no tenir aturador no és una cosa estrictament britànica. Els Països Baixos lideren el rànquing de països amb més esglésies tancades a l’any per manca de recursos, manca de feligresos i manca de capellans. També a Dinamarca, Alemanya i en d’altres països del nord d’Europa és comú veure el cartell d”Es Ven’ a la porta o en algun dels seus vitralls.

Aquest fenomen està esdevenint un problema important per vàries raons. La manca de fe i vocació religiosa, diuen els experts, podria fer caure la societat en un buit existencial i identitari a Europa, en detriment d’altres religions també arrelades al continent, com el judaïsme o l’islam (aquesta darrera guanyant adeptes cada any). Per altra banda, el tema patrimonial és molt important. Què fer de tant patrimoni religiós el qual és difícil i molt costós mantenir? les comunitats de molts pobles i ciutats ja estan demanant a l’administració que reconverteixi aquests espais en equipaments públics, la qual cosa segueix sent costosa i de vegades inviable i, la solució en molts casos és vendre el patrimoni a privats.

Així que ja ho sabeu. Si voleu viure prop de Déu podeu anar a la Gran Bretanya i comprar-vos alguna petita església (de les quals n’hi ha moltes i tenen bona sortida en el mercat per a fer-hi habitatges) i reconvertir-la al vostre gust. Si no teniu diners podeu, però visitar-ne moltes d’elles: des de pubs dedicats a Frankenstein a Edimburg, oficines de turisme a Dublín, pistes d’skate a Arnhem o pistes de circ a Bristol.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s