La nova casa del port d’Anvers

Deixa un comentari
Uncategorized

La llegenda de la fundació de la ciutat flamenca d’Antwerpen (Anvers) diu que un heroi cavaller (de l’estil de St. Jordi), Silvius Brabo, un dia va tallar la mà d’un gegant que atemoria la gent de la contrada, sobretot els barquers que portaven gent d’una riba a l’altra del riu Escalda. Es veu que el gegant cobrava un tribut als barquers, els quals, si no pagaven, veien com el gegant els tallava la mà i la llançava al riu. De fet, existeix una teoria que diu que el topònim d’Antwerpen podria provindre d’aquesta acció de llançar una mà. En tot cas, al centre de la plaça del mercat de la ciutat hi ha una estàtua d’aquest heroi que recorda la llegenda al passavolant.

 

La llegenda de Silvius Bravo és ideal pel tema que toquem avui ja que, el riu Escalda i la seva sortida al mar ha estat crucial per a la ciutat i una part important d’aquesta part d’Europa. El seu port, un dels més importants del continent juntament amb el port veí de Rotterdam, ja era operatiu a l’edat mitjana, essent un punt de comunicacions extraordinariament pròsper que només va ser greument interferit quan Flandes va caure en mans espanyoles. Ja al segle XIX el port movia més de 26 milions de tones de mercaderies (part d’elles amb destí a l’Àfrica i Àsia) i l’empresa de transport Red Star Line ja havia transportat més de 2 milions de passatgers a Amèrica. En plena Revolució Industrial, el port d’Anvers feia competència directa als ports de Londres o Liverpool en potencial comercial a nivell mundial. Actualment, en el descomunal port d’Anvers hi treballen 150.000 persones i les seves instal·lacions es veuen incrementades cada any tenint en compte, això sí, el respecte màxim al medi ambient i tot l’entorn.

En el marc d’ampliació del port, les autoritats portuàries estan aplicant un pla per a recuperar edificis històrics del port per a nous usos. Un d’aquest és el Havenhuis (la casa del port), la nova seu de l’Autoritat Portuària que ha estat instal·lada en una antiga estació de bombers recuperada i readequada per l’equip d’arquitectes de Zaha Hadid. L’edifici en realitat en són dos. L’antic, de l’època de la Lliga Hanseàtica tardana ,i catalogat com a monument nacional, i un de nou construït de formigó i vidre i que connecta amb l’antic. La construcció ha estat seguint els preceptes de sostenibilitat i en la façana del nou edifici s’hi ha volgut plasmar tant motius marins, com també referències als diamants, una de les mercaderies més valuoses que van donar nom a aquest port.

Més de 500 persones treballen ergularment en la nova seu de l’Autoritat Portuària del port d’Anvers.


 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s