Un dels clubs més exclusius i cars del món

Deixa un comentari
arquitectura, ciutats, Estats Units, història, Nord Amèrica, política

Segurament és un dels edificis més importants i coneguts a tot el món. És la seu de gran part dels estats mundials i on s’hi xerra més que no pas s’actua sobre les qüestions globals que afecten el món a gran escala. Per a molts és simplement una àgora que, a l’hora de la veritat, n’hi a més a fora que no pas a dins… per entendre’ns. Però el que està clar és que és un dels centres de poder del món, on s’apleguen ple de persones amb molt de poder i molts diners. Per cert que, curiosament, l’interior de les instal·lacions de les Nacions Unides és territori internacional i els seus treballadors gaudeixen d’immunitat diplomàtica, la qual cosa fa que no estiguin regits per la llei nordamericana. Això, val a dir, que ha comportat alguns problemes a la ciutat de Nova York.

La seu central de les Nacions Unides se situa davant de l’East River, en el barri de Turtle Bay de Manhattan. Tot el complex arquitectònic alberga cinc òrgans essencials de l’ONU, com l’Assemblea General, el Secretariat, el Consell de Tutela, el Consell Econòmic i Social i el Consell de Seguretat. La Cort Internacional de Justícia és l’únic dels òrgans principals que són en un altre lloc, en aquest cas a l’Hàia, els Països Baixos. Els edificis de la seu de l’ONU van ser construïts sobre un terreny on hi havia hagut uns grans escorxadors i que van ser donats pel filàntrop John D. Rockefeller Jr. a tal efecte. Un equip d’una dotzena d’arquitectes d’arreu van ser els responsables de dissenyar i executar el projecte, dels quals en destacaven alguns noms com Le Corbusier, Oscar Niemeyer, Anne-Claus Messager o Wallace Harrison. El 1947 es va acceptar tota la proposta i tot va estar enllestit cap el 1952, tot i que es va inaugurar uns mesos abans.

De tot el conjunt destaquen tres edificis principals: el Secretariat, que és l’edifici més prominent, de 39 plantes ocupades per despatxos, la biblioteca Dag Hammarskjöld, que és un edifici rectangular i de poca alçada i l’Assemblea General, de forma trapezoidal amb la façana principal corbada amb totes les banderes dels estats membres palplantades al davant de la Primera Avinguda. És habitual visitar aquest conjunt arquitectònic no només pels edificis en sí, sinó per les escultures que es van plantant al seu voltant, donacions dels estats que confomen aquest organisme: el vitrall de Marc Chagall, el mosaic de Norman Rockwell, una campana japonesa, un pèndol de Foucault o un tros del Mur de Berlín, entre d’altres.

A Nova York existeixen altres edificis menors que serveixen com a subseus de les Nacions Unides, però tancats al públic.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s