El volcà Matryoshka

Deixa un comentari
Uncategorized

Tal com us ho diem, per molt que potser costi d’explicar i entendre. Una illa en un llac, el qual és dins d’una altra illa, que alhora ho és d’un altre llac, el qual i, per últim és un dels llacs més extensos de l’illa de Luzon, l’illa principal de les Filipines. Aquest trencaclosques geololingüístic és real tot i que inusual i només succeeix en algun altre lloc més del planeta.

Aquest llac és molt semblant a aquell localitzat a l’estat nordamericà d’Oregon, anomenat Crater Lake, del qual ja us en vam parlar fa un temps, que comprateixen el fet de ser calderes d’un enorme volcà. Podeu recuperar els articles sobre Crate Lake aquí i aquí.

Aquest llac principal, a poc més de trenta quilòmetres de Manila, rep el nom de llac Taal el qual, reiterem, té una illa amb un llac on hi ha una petita illa. Però la història no ha estat sempre així. De fet, el llac Taal va ser fins al segle XVIII part de la badia de Balayan, per tant un espai marí part de la costa de l’illa de Luzon. Degut a la natura volcànica extrema d’aquesta illa un episodi de diferents erupcions va tancar aquesta part de la badia fent aparéixer el llac Taal, el qual va deixar de rebre aigua de l’oceà. Curiosament, degut a la lenta però progressiva dessalinització del llac (gràcies a les pluges i els nous cursos d’aigua) moltes espècies marines van poder adaptar-se al medi i, fins fa poc menys de cent anys, encara s’hi va poder pescar el darrer tauró del llac i, així, extingir-los d’una vegada. Apart del taurons, el llac de Taal encara és llar de diferents espècies marines adaptades a aigua dolça, com és el cas d’algunes espècies de serps marines.

Les seves costes estan poc poblades degut als violents moviments de terra i erupcions volcàniques repetides i només queden molt pocs pobles habitats, els habitants dels quals viuen bàsicament de la pesca i el turisme. Una de les motivacions que fa que aquest llac sigui tan visitat, a més, és el fet que molts vulcanòlegs tenen aquest llac com a referència d’una de les zones més calentes de la Terra.

Cal anar en compte a l’hora de visitar aquest llac i practicar-hi senderisme o esports nàutics ja que, no només cal estar alerta de les erupcions volcàniques sinó també de les tempestes que es formen dins el llac, les quals assoleixen graus exagerats de violència.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s