La ciutat de la concòrdia australiana

Deixa un comentari
arquitectura, Austràlia, ciutats, Oceania, política, Uncategorized

Canberra és la capital d’Austràlia, però, per què? Aquesta ciutat de prop de quatre-cents mil individus tan sols té cent anys d’història i no pot comparar-se ni per mida, ni per importància comercial, ni per història, ni per absolutament res ,amb altres ciutats australianes… Sidney (a 280 km), Melbourne (a 660 km) o Perth (a 3.088 km)

El fet és, i la història ho corrobora, que a principis de segle XX les ciutats de Sidney i Melbourne es disputaven aferrissadament la capitalitat del país. Eren ciutats importants i estaven en plena expansió. Les autoritats d’ambdues ciutats desitjaven el control de la capitalitat i, així, poder incidir directament amb el rumb de tot el país. Mentrestant, els aborígens s’ho miraven, segurament, estupefactes i amb tristor, veient com una gent de fora, que els havien colonitzat, ara es barallaven pel control absolut de tot el seu territori. En tot cas, veient que ningú donaria el seu braç a tòrcer, van decidir fer un pacte i col·locar la capital en un lloc neutral, conferint-li el títol de capital amb el seu propi estat, anomenat Australian Capital Territory (ACT). Així doncs, el 1908 es va decidir construir una ciutat de bell nou, en una vall infestada d’eucaliptus i envoltada de muntanyes de prop de mil metres a 150 km de la costa, Canberra.

Canberra va ser dissenyada íntegrament (a l’estil de Brasília o Washington DC) pels arquitectes nordamericans Walter Burley Griffin i Marion Mahony Griffin, els quals van gaudir de carta blanca. El seu projecte es va centrar en un urbanisme geomètric on hi abundaven els crecles, els hexagons i els triangles i on les vies principals i els principals monuments, els edificis singulars i fins i tot els llacs i els parcs seguien eixos basats en la topografia del terreny i les fites topogràfiques importants. Els arquitectes, a més, es van inspirar en les ciutats jardí, corrent arquitectònic fundat per Sir Ebenezer Howard.

Actualment, la ciutat de Canberra és una ciutat amable, seu de les principals institucions del país i que gaudeix d’un nivell de vida notablement elevat en comparació la resta del país.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s