Una feina inacabada fa 3.500 anys

Deixa un comentari
art, Civilitzacions antigues, curiositats, Egipte, història, L'Àfrica, Uncategorized

Assuan és una ciutat egípcia banyada pel Nil. Des de l’antiguitat, aquesta ciutat i tot els seus voltants eren coneguts arreu del món per ser una de les regions més riques en pedra, sobretot pedreres de granit que s’utilitzaven per a construir la majoria de monuments i palaus, no només d’Egipte, sinó de Roma i el seu imperi.

Lluny de la postal caracteristica de la ciutat, el riu amb les seves illes i les dues costes guarnides de palmeres i construccions antigues, encara ara es conserven moltes pedreres de tres o quatre mil anys d’antiguitat molt visitades pels turistes i els estudiosos d’aquest periode històric.

Una de les joies d’aquestes pedreres és l’obelisc inconclòs d’Assuan, construït per ordres de Hatshepsut cap al segle XVI aC. Es tracta d’un objecte de grans dimensions que es creu que estava destinat a presidir l’accés al gran temple de Karnak juntament amb el que ja hi havia, l’Obelisc del Laterà, que actualment resta col·locat a Roma i que és l’obelisc més alt que es conserva de l’Antic Egipte. Aquest tipus d’escultures eren tallades ‘in situ’, en la mateixa pedrera d’on s’extreia el material i, després, transportades en vaixell pel riu Nil fins al seu destí definitiu. Aquest, deixat en la pedrera, es veu que mai no es va acabar de tallar segurament pel fet que durant la seva construcció hi van aparèixer esquerdes irreparables. Una vegada acabada la seva construcció es creu que aquest obelisc hagués fet 42 metres d’alçada i més de 1.200 tones de pes; indubtablement el més gran de l’Antic Egipte.

Encara ara, aquest obelisc ofereix moltes pistes de les tècniques de tallat de la pedra que eren comunes en aquest període de l’Antic Egipte.

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s