CARTOGRAFIES d’estiu: L’Holanda caribenya

Deixa un comentari
diari ARA

La relació del Surinam amb els Països Baixos continua sent molt estreta


Malgrat que els Països Baixos sempre han sigut una nació de mida petita, durant els segles XVII i XVIII van ser una de les grans potències marítimes de la història. És cert que no repartien joia i alegria per on passaven (i, si no, preguntem-ho als que van patir els bòers a les antigues colònies de l’Àfrica del Sud) però el cert és que la seva prioritat sempre era el comerç més que no pas la preeminència militar. De tota aquesta activitat n’han quedat barris i ciutats discretament monumentals, manlleus culturals i gastronòmics amb les illes d’Indonèsia, problemàtiques racials com a Sud-àfrica o el que queda d’aquell imperi comercial en forma d’antigues colònies o territoris d’ultramar.

En el moment en què espanyols, anglesos o francesos es barallaven per controlar les aigües del mar Carib, els Països Baixos feien discretament de les seves. Actualment queda poca cosa de tot allò, però encara en trobem vestigis: les illes ABC, que corresponen a Aruba, Bonaire i Curaçao i també les anomenades illes SSS: Saba, Sint Maarten i Sint Eustatius. Alguns són territoris d’ultramar, d’altres municipis especials però tots tenen una gran autonomia. En totes el neerlandès és llengua oficial però s’hi parla l’anglès, l’espanyol i, sobretot, el papiament, una llengua criolla barreja de llengües africanes i portuguès amb influències de llengües ameríndies, anglès, holandès i espanyol. Per acabar, ja al continent…

més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s