CARTOGRAFIES d’estiu: Iquitos, l’imperi de la goma

Deixa un comentari
diari ARA

La ciutat d’Iquitos és una de les més grans del Perú i està separada de la capital, Lima, per 1.000 quilòmetres de jungla i muntanya


Poca gent sap que Miss Baker era una mona esquirol que va néixer a Iquitos i que, el 1959, va viatjar a Pensacola (Florida, EUA) per embarcar-se en el viatge de la seva vida: el primer viatge tripulat a l’espai de la història dels Estats Units. Ella seria l’únic ésser viu que tripularia aquella nau que faria un vol d’un quart d’hora i tornaria a la Terra sana i estàlvia.

Però la ciutat d’Iquitos no només és coneguda per aquesta celebritat de l’espai, que segurament va néixer a la selva. Aquesta urbs de prop de mig milió d’habitants ja era coneguda molts anys abans perquè està situada enmig de l’Amazones, envoltada de jungla i aigua. A més, gràcies a la seva situació geogràfica, aquesta era (i segueix sent) l’única gran ciutat del món que no és accessible per carretera i només queda connectada amb el món per avió. En vaixell també s’hi pot arribar, és cert, però no abans d’haver remuntat el riu Amazones durant 3.700 quilòmetres des de l’Atlàntic, durant uns quants dies de xafogor, insectes de tot tipus i altres inconvenients.

La ciutat d’Iquitos és una de les més grans del Perú i està separada de la capital, Lima, per 1.000 quilòmetres de jungla i muntanya. Està envoltada no només de selva, sinó pels rius Amazones, Nanay i Itaya i el llac Moronacocha, que ha fet que moltes vegades hagi patit inundacions greus. Tanmateix, la ciutat ha crescut en superfície, moltes vegades sobre l’aigua, i ha aprofitat canals naturals com a vies de comunicació. També té un dinamisme inusual i, un cop allà, la consciència d’estar en un lloc desconnectat…

més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s