CARTOGRAFIES d’estiu: Viatge al centre de la Terra… eslovena

Deixa un comentari
diari ARA

Eslovènia ha passat de ser una mera regió deprimida d’un estat socialista a ser un país pròsper i dinàmic


a només vint-i-cinc anys Eslovènia era un país que ni tan sols existia. No apareixia en els mapes i, per tant, ni els estats ni la gent en general coneixia la seva existència. Era només una regió que pertanyia a Iugoslàvia, l’estat dels eslaus del sud. Però un dia es van desencadenar diversos esdeveniments que afectarien directament el país i causarien els fets més dramàtics a Europa després de la Segona Guerra Mundial. Tanmateix, a Eslovènia la guerra dels Balcans pràcticament no va existir i va assolir la plena independència amb una jugada d’estratègia digna de Bobby Fischer.

En aquest quart de segle Eslovènia ha passat de ser una mera regió deprimida d’un estat socialista a ser un país pròsper, dinàmic i membre de totes les organitzacions internacionals possibles. Gosaria dir que és un dels països més desenvolupats i moderns de l’Europa Central i sorprèn l’alt nivell de vida general. Eslovènia és petit però el seu paisatge és increïblement variat tenint en compte les dimensions.

Les seves fronteres, val a dir, estan molt dictades per les inclemències polítiques en una de les zones d’Europa més complexes històricament. Té un litoral sobri, encaixat entre Trieste i la península d’Ístria, antic territori venecià. Pràcticament tres pobles de cultures importants en una vintena de quilòmetres banyats per l’Adriàtic. Deixant el litoral, ràpidament el terreny guanya altura, abruptament, i entrem a la regió de Kras, un altiplà encatifat de pedres i boscos. Després ja ve la plana ondulada que s’estén de Ljubljana cap a Hongria i Croàcia i, al nord-oest, els meravellosos Alps Julians. És especialment interessant visitar la ciutat de Nova Gorica…

més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s