CARTOGRAFIES d’estiu: La fortalesa d’Europa

Deixa un comentari
diari ARA

El Gran Ducat de Luxemburg és el pal de paller de la Unió Europea, el demiürg creador d’una unitat europea ara en entredit


Assegut a la terrassa de la xocolateria House Bonn, al carrer de vianants de Marché aux Herbes, el Palau Ducal se’m presenta just al davant, monumental. Aquesta és la residència oficial del gran duc Enric I de Luxemburg, membre destacat de la dinastia dels Borbó-Nassau, llinatges europeus històricament poderosos i actualment arcaics. La cara d’aquest senyor i tota la seva família més pròxima són protagonistes absoluts de diferents objectes decoratius, peces de vestir, postals o souvenirsde les botigues pròximes del barri de Ville Haute. Una veritable orgia kitsch. La gent local és força ostentosa, llueixen cotxes de gamma alta i roba informal però exclusiva. Passegen contents pels carrers i ocupen les terrasses dels exclusius locals de la ciutat: es nota que aquí hi ha diners. És habitual veure banderes tricolors (vermell, blanc i blau cel) presidint tota mena d’edificis oficials, desenes de seus de bancs estrangers i de diferents organismes europeus. També podem trobar l’ensenya civil: una bandera de franges horitzontals blanques i blaves sota un lleó rampant de color vermell, però és menys freqüent. Som a la ciutat de Luxemburg, una ciutat petita però monumental, declarada parcialment Patrimoni de la Humanitat, i que sembla viure tranquil·la entre locals multimilionaris i turistes despistats.

El Gran Ducat de Luxemburg és el pal de paller de la Unió Europea, el demiürg creador d’una unitat europea ara en entredit. Però això no estranya tenint en compte la seva història, que fa de la seva existència un miracle. El petit ducat sempre ha hagut de suportar l’alè de França i Alemanya al clatell, fins i tot de la discreta Bèlgica valona i els Països Baixos. Després de passar per mans dels Habsburg, Napoleó, Alemanya, França, els nazis i els espanyols i d’haver perdut gran part del seu territori original a favor dels veïns, aquesta peculiaritat política en forma de monarquia parlamentària va acabar aconseguint la independència…

més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s