CARTOGRAFIES d’estiu: El desert més vell del món dóna nom a tot un país

Deixa un comentari
diari ARA

Al Namib hi ha una planta que pot viure fins a 2.000 anys en condicions desèrtiques


uan parlem de l’Àfrica i de desert de seguida ens ve al cap el Sàhara, el Gran Desert, el més extens fora de les zones polars de la Terra. Però si anem a buscar a les mateixes latituds del Sàhara a l’hemisferi sud, trobarem altres deserts, com el Kalahari i el Namib. I precisament ens centrarem en aquest últim, un desert litoral que dóna nom a tot un estat, Namíbia, situat a la costa sud-occidental del continent.

El Namib té una llargada que oscil·la, segons el que es vulgui considerar estrictament com a desert, entre els 1.600 i els 2.000 km i una amplada que varia entre els 80 i els 200 km, de manera que tenen raó els locals quan diuen que és un desert “enorme”, que és el que indica la paraula namib. Està considerat el desert més antic del món, cosa que vol dir que s’ha mantingut com a desert tot i els canvis climàtics que ha experimentat el planeta al llarg dels últims 80 milions d’anys. I això és molt interessant, ja que el converteix en un ecosistema molt ric en endemismes, sobretot en flora, com és el cas de la Welwitschia mirabilis, una planta considerada un fòssil vivent i adaptada a la vida del desert, on pot arribar a viure fins a 2.000 anys. Però el que realment ha fet famós aquest desert són les grans dunes de colors vermellosos rovellats que senyoregen un paisatge gairebé sense límits: per exemple, el Namib té la duna més alta del món, de 380 m d’alçada. Segurament és per tot això que ha sigut declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Els deserts, tot s’ha de dir, no són el lloc més adequat…

més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s