CARTOGRAFIES d’estiu: L’illa del vaixell de guerra

Deixa un comentari
diari ARA

Hi havia una vegada, allà al país del sol naixent, una petita illa que anava creixent i creixent, i de la qual els seus habitants van arribar a explotar tant els seus recursos i a viure-hi tan amuntegats que, al final, la van haver d’abandonar.


Hi havia una vegada, allà al país del sol naixent, una petita illa que anava creixent i creixent, i de la qual els seus habitants van arribar a explotar tant els seus recursos i a viure-hi tan amuntegats que, al final, la van haver d’abandonar. I, sense adonar-se’n, a mesura d’anar-la fent créixer i de protegir-la dels embats de les ones, l’illa va acabar semblant un enorme, gris i petri vaixell de guerra.

Aquesta illa de conte (o de pel·lícula) és Hashima, i és una de les 505 illes deshabitades de la prefectura de Nagasaki, situada a 9 milles nàutiques del port d’aquesta ciutat, al sud-oest del Japó. Popularment se la coneix amb el nom de Gunkanjima, que significa cuirassat ovaixell de guerra, i es tracta d’una illa pràcticament artificial que es va anar construint a mesura que les necessitats d’incrementar l’explotació del jaciment de carbó submarí del seu subsòl anaven augmentant.

Fins a l’any 1887 la petita illa estava deshabitada, tot i que ja abans es coneixia l’existència d’una important beta de carbó. A partir del 1890, quan el gegant Mitsubishi compra la mina, Hashima comença a ampliar notablement les seves instal·lacions extractives i la mà d’obra comença a arribar a l’illa en grans quantitats per establir-s’hi permanentment. És a partir d’aquest moment, i fins al 1931, que l’illa va arribar a experimentar fins a sis ampliacions artificials de la seva superfície, sempre amb la intenció d’incrementar…

més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s