CARTOGRAFIES d’estiu: El cas de la guerra freda de l’illa de Hans

Deixa un comentari
diari ARA

Aquesta és una història que podria haver sortit perfectament dels mateixos Monty Python després d’una nit d’alt consum alcohòlic


Aquesta és una història que podria haver sortit perfectament dels mateixos Monty Python després d’una nit d’alt consum alcohòlic. El cas de l’illa de Hans, una illa que va provocar una veritable guerra freda entre dos estats teòricament civilitzats: el Canadà, d’una banda, i Dinamarca, de l’altra.

L’illa de Hans (Tartupaluk en la llengua inuktituk) resulta ser un pedrot erm sense gaire interès aparent de tan sols 1,3 km i situat just enmig del canal de Kennedy, en una llenca d’aigua que fa uns 36 km d’ample i que separa Groenlàndia (Dinamarca) del territori de Nunavut (el Canadà).

La història comença en l’època de les grans expedicions a l’Àrtic, al segle XIX, quan existia l’obsessió per trobar el pas del Nord-oest que permetés arribar al pol Nord i el Pacífic sense circumnavegar continents. En una d’aquelles missions es va descobrir el pas de Kennedy, que connectava la badia de Baffin amb els oceans Àrtic i Pacífic i en d’altres de posteriors ja s’havia registrat l’existència de l’illa. Es diu que en una hi viatjava un excel·lent guia inuit anomenat Suersaq, conegut a bord amb el nom de Hans. D’aquí el nom de l’illa. Més tard, una expedició danesa va cartografiar la zona, la qual cosa seria essencial perquè el Tribunal Internacional de Justícia dictaminés que Groenlàndia quedava…

més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s