CARTOGRAFIES d’estiu: La Xina americana

Deixa un comentari
diari ARA

Molts chinatowns, inicialment, van aparèixer a les grans ciutats, com San Francisco i Nova York, com a pas previ per a la plena immersió en la vida nord-americana


Les guerres de l’opi que van castigar gran part de la Xina i el descobriment d’or a Califòrnia van ser dos dels detonants perquè es visqués una veritable onada migratòria transpacífica, un flux de persones que anaven de la Xina rural a la costa oest dels Estats Units. La gran majoria eren homes cantonesos, la qual cosa fa que se sàpiga quina va ser la primera dona, Afong Moy, una ciutadana de Canton que va arribar a Nova York el 1834. Si a principis del segle XIX la població xinesa als EUA era aproximadament d’unes 300 persones, a finals de segle la xifra ja havia superat les 300.000. El col·lectiu més gran, òbviament, s’havia instal·lat a Califòrnia i l’oest americà, on molts tenien el convenciment que farien fortuna d’una manera o altra.

Molts chinatowns, inicialment, van aparèixer a les grans ciutats, com San Francisco i Nova York, com a pas previ per a la plena immersió en la vida nord-americana. Les comunitats més importants eren a la Costa Oest del país per la relativa proximitat amb la Xina, per la incipient febre d’or i per la demanda de mà d’obra en la construcció del ferrocarril transcontinental. Va ser el 1848 quan es va fundar, a San Francisco, el que es considera el primer chinatown dels Estats Units. Aquesta comunitat ha esdevingut, amb el pas del segle XX, un dels barris més importants i amb més activitat econòmica de la ciutat. Encara ara serveix de porta d’entrada per a immigrants xinesos (sobretot cantonesos) i com a gran mercat…

més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s