CARTOGRAFIES d’estiu: El mar de Wadden

2 comentaris
diari ARA

El país dels frisons és un lloc ben peculiar geogràficament parlant


Segons els romans, els frisons eren una gent que feinejaven en el mar i vivien en cases de fusta elevades per salvar-les de les marees del mar del Nord. Aquest poble, però, no ha tingut mai una estructura de país ferma i sempre ha quedat relegada a un segon terme en el rànquing de les nacions minoritàries d’Europa. Com a molt, sabem que de Frísia provenen aquelles boniques vaques blanques amb taques negres (o al revés) que són especialment productores de llet. La seva llengua, d’origen germànic, s’emparenta amb l’anglès antic de la costa est d’Anglaterra i, encara ara, pescadors dels dos països es poden entendre cadascú parlant en el seu idioma.

El país dels frisons és un lloc ben peculiar geogràficament parlant. Bàsicament, el seu país és el mar i el litoral que l’envolta, i queda perimetrat per les illes frisones a una banda i els litorals respectius dels Països Baixos, Alemanya i Dinamarca per l’altra. Un país que més que terra, és aigua, que pren el nom genèric de mar de Wadden. Aquesta llenca d’aigua es caracteritza per la seva profunditat més aviat escassa però suficient perquè gran part del dia hi hagi aigua. Però amb la marea baixa, el mar de Wadden es transforma en un fangar descomunal, infinit, on l’aigua que el cobria desapareix parcialment mar endins, desguassada cap al mar del Nord mitjançant canals naturals anomenats priels. En aquests instants, algunes de les illes perden la seva condició illenca…

més

2 thoughts on “CARTOGRAFIES d’estiu: El mar de Wadden”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s