CARTOGRAFIES d’estiu: El rebateig de les muntanyes dels Estats Units

Deixa un comentari
diari ARA

El rebateig de les muntanyes dels Estats Units


No fa pas gaire (des de l’agost del 2015) que el govern federal dels Estats Units va aplicar el canvi de nom de la muntanya més alta del país, el mont McKinley, anomenat així des del 1917 (any de la declaració de la zona com a parc nacional) fins al 2015. William McKinley va ser el 25è president dels EUA i uns prospectors d’or a la zona van proposar el seu nom l’any 1896 per demostrar el seusuport a l’aleshores presidenciable.

Ara el mastodòntic cim d’Alaska de 6.190 metres d’altitud, el més alt dels Estats Units i de tota l’Amèrica del Nord, torna a dir-se mont Denali (que en la llengua local significa el més alto el gran ), igual que el parc nacional que l’acull i el protegeix, que sí que ostenta el nom original de la muntanya des de la declaració com a reserva nacional l’any 1980.

Però potser us preguntareu: Per què han volgut canviar-li el nom? ¿És una estratègia per fer que aparquem els nostres vells mapes i en comprem de nous? Què farem amb la roba esportiva de muntanya que té com a marca aquest topònim?

Bé, bromes a banda, val a dir que, de mica en mica, i gràcies a grups de pressió formats en part per diferents pobles nadius, s’està començant a cedir en un tema sensible per a molts, els noms de lloc que ja existien abans que arribés l’ home blanc. I no és un tema menor. Segles abans que arribessin els colonitzadors, els pobles nadius…

més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s