CARTOGRAFIES d’estiu: Kaliningrad: morir alemanya per renéixer russa

Deixa un comentari
diari ARA

A finals del segle XIX, era una de les ciutats més maques del món i es comparava amb Sant Petesburg


Bronx, Nova York, any 1935. En una llar d’immigrants jueus provinents de Rússia i l’Imperi Austrohongarès hi va néixer un infant al qual anomenarien, des d’aleshores, Allan Stewart Konigsberg. Fins aquí, un de tants i tants naixements als Estats Units de la primera meitat del segle XX. El que passa és que aquest infant va créixer i, quan ho va considerar convenient, es va canviar el nom pel de Woody Allen, i va fer desaparèixer el cognom Konigsberg, un topònim que deu anys més tard, casualment també, desapareixeria dels mapes.

Königsberg va ser la capital de l’antic estat de Prússia i ciutat alemanya fins al 1945. Fundada pel rei de Bohèmia Ottokar II prop de la desembocadura del riu Pregel i sobre la llacuna del Vístula, va ser seu de l’Orde dels Cavallers Teutons que feien les croades en la zona del Bàltic cap a l’Edat Mitjana. Després de la Segona Guerra Mundial, la desfeta alemanya va afavorir que la Unió Soviètica es quedés el territori de l’antic estat teutònic i, per tant, amb la ciutat de Königsberg, una regió que correspondria actualment a la franja litoral que va d’Estònia fins a la frontera amb Polònia. La ciutat, que havia quedat fortament malmesa per la guerra, va ser rebatejada amb el nom de Kaliningrad (en honor a Mikhaïl Kalinin, president del Comitè Central Bolxevic). Les autoritats soviètiques…

més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s