CARTOGRAFIES d’estiu: La reminiscència de França al continent nord-americà

Deixa un comentari
diari ARA

Tots sabem que de la grandeur de França no en queda pas gaire cosa. Però el nostre veí del nord té encara algunes reminiscències que fan recordar l’antiga potència colonial que va ser


Tots sabem que de la grandeur de França no en queda pas gaire cosa. Però el nostre veí del nord té encara algunes reminiscències que fan recordar l’antiga potència colonial que va ser.

De territoris francesos repartits per tot el món fora d’Europa n’hi ha uns quants, i només al continent asiàtic no n’hi ha cap. De fet, però, s’hauria de parlar dels oceans de tot el món, ja que tots aquests territoris estan banyats per algun oceà, a excepció de l’Àrtic. Per englobar-los tots, moltes vegades es parla de la França d’ultramar, però les especificitats territorials i històriques fan que les seves denominacions i estatus siguin ben diversos: regions, departaments, territoris i col·lectivitats d’ultramar. Tot plegat, un bon embolic.

Avui, però, centrem l’atenció en l’únic territori de la França d’ultramar situat a l’Amèrica del Nord: Saint Pierre et Miquelon. Aquest arxipèlag, situat just a tocar de la costa sud de l’illa canadenca de Terranova i a l’entrada del golf de Sant Llorenç, està format per dues illes (i uns quants petits illots) de poc més de 240 km de superfície. Entre totes acullen poc més de 6.000 habitants, la majoria dels quals, curiosament, viuen a l’illa més petita, Saint Pierre. En canvi, Miquelon (topònim que ve del nom basc Mikel) és un territori allargassat format per dues antigues illes (Miquelon i Langlade, o Grande Miquelon i Petite Miquelon) unides per un istme sorrenc format a finals del segle XVIII. Tot plegat forma un curiós conjunt illenc de relleus baixos i erosionats d’origen glacial, amb un urbanisme de baixa densitat format per cases de fusta esparses però de coloraines ben vives, típiques d’aquestes costes de tradició pesquera, que potser ajuden a animar una mica la vida dels seus habitants…

més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s