CARTOGRAFIES d’estiu: El món dels tuaregs algerians. Els paisatges d’Ahaggar

Deixa un comentari
diari ARA

En aquestes muntanyes gairebé tota la població és nòmada


Observant un mapa físic de l’Àfrica, d’aquells senzills dels llibres de l’escola, d’una banda criden l’atenció les grans dimensions del desert del Sàhara, però tampoc no passen desapercebuts uns grans massissos muntanyosos que esquitxen la gran franja de territori més aviat planer i extremadament eixut que s’allargassa seguint el tròpic de Càncer. Un d’aquests és l’Ahaggar (o Hoggar, o Idurar Uhaggar, segons la llengua), al sud-est d’Algèria, allà on, d’alguna manera, es podria pensar que només hi fan cap certes tribus nòmades practicant les seves activitats comercials tradicionals. Però aquest territori, uns 1.900 quilòmetres al sud d’Alger, té la seva capital en la ciutat de Tamanrasset, que potser algú coneix pel Dakar, quan el ral·li encara feia via per la meitat nord del continent i acabava a la ciutat que li dóna nom. Tamanrasset compta amb un aeroport, bàsicament d’abast estatal, tot i que també connecta amb París, i la creua la carretera Transsahariana, la totalitat de la qual és encara un projecte a culminar. Els seus més de 92.000 habitants i un creixement anual de més del 2,5% fan que sigui la ciutat de referència del sud d’Algèria i la capital dels tuaregs algerians, amb un mercat puixant que demostra que aquests pobles berbers s’estan sedentaritzant a marxes forçades i que la ciutat cada cop més exerceix un poder d’atracció en la seva àrea d’influència. Per cert, la ciutat de Tamanrasset també és coneguda per haver sigut el lloc on Charles de Foucauld va fundar una ermita i on va ser mort. Foucauld era un aristòcrata d’Estrasburg (Alsàcia) que es va fer capellà, místic i estudiós del poble tuareg a finals de segle XIX i que va viure en les muntanyes d’Ahaggar durant anys, entre tuaregs, àrabs i berbers. Va ser beatificat per Benet XVI l’any 2005, 78 anys després que s’iniciés el seu procés de beatificació!…

més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s