CARTOGRAFIES d’estiu: De Cardona a Veneçuela

Deixa un comentari
diari ARA

Durant l’època de conquestes castellanes la regió va donar origen al mite d’Eldorado


Els tepuis que trobem al Parc Nacional de Canaima són les cases on habiten els déus segons els pemons, el poble nadiu de la Gran Sabana veneçolana. Són altiplans aïllats enmig d’un territori eminentment pla que han esdevingut veritables illes biològiques, fins fa relativament poc pràcticament inexpugnables, i on s’hi poden trobar espècies animals i vegetals endèmiques, fòssils vivents d’altres èpoques geològiques. En aquest espai natural en destaca un entre la resta, el Roraima, el tepui més alt de tots, que ascendeix fins als tres mil metres sobre la jungla. Durant l’època de les conquestes castellanes, aquesta regió va donar origen al mite d’Eldorado, un lloc on es creia que l’or i les riqueses abundaven per tot arreu. Els tepuis van ser vistos com veritables illes del tresor fins ben entrat el segle XX. Això va fer que moltíssimes persones s’hi deixessin caure amb la idea de sortir-ne riques, la majoria de les quals en van sortir en una caixa de fusta.

Aquesta regió immensa de l’est de Veneçuela és un tapís format bàsicament de sabana, selva impenetrable i innombrables cursos d’aigua que no deixen espai per a gaires banalitats. Un error de càlcul i aquest impressionant paisatge et fa adonar, de manera implacable, de la insignificança de la teva existència. Aquesta terra està vertebrada pel gran riu Orinoco, una veritable autopista en una regió on, amb sort, es troben alguns corriols per on els autòctons s’han mogut des de sempre. Això ho sabia molt bé l’aventurer i científic català Fèlix Cardona, segurament el principal coneixedor de la sabana i la Guaiana veneçolana que hi ha hagut mai. Aquest malgratenc de principis de segle XX ja va lligar la seva vida a Veneçuela des de ben jove passant-hi llargues temporades explorant els seus rius i, més tard, cartografiant-ne el terreny en un moment en què aquesta feina es feia amb ajut d’estris arcaics. Cardona va ser contractat pel…

més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s