CARTOGRAFIES d’estiu: La fusta de Déu

Deixa un comentari
diari ARA

Es diu que quan Xile es va independitzar cap al 1810, l’arxipèlag de Chiloé no se’n va assabentar i van haver de passar uns anys fins que els seus habitants deixessin de ser espanyols per passar a ser xilens de manera conscient


Es diu que quan Xile es va independitzar cap al 1810, l’arxipèlag de Chiloé no se’n va assabentar i van haver de passar uns anys fins que els seus habitants deixessin de ser espanyols per passar a ser xilens de manera conscient. Potser aquesta anècdota denota el grau d’isolació que patien algunes regions d’aquesta part del Con Sud fins fa molt poc temps. De fet, encara ara Xile es mostra com una descomunal llenca de terra atrapada entre l’oceà i la serralada andina, allunyada de tot arreu i víctima de la seva geografia estranya. I l’illa gran de Chiloé, potser, és la prova superlativa d’aquesta característica natural. És un tros de terra que, a més de tot el que acabem de dir, sembla haver-se separat del continent i haver-se posat a navegar una mica a la deriva.

Chiloé és la veu maputxe que designa aquesta terra isolada, infestada d’una mena de gavines que li donen nom, i que fa unes setmanes va aparèixer en molts mitjans de comunicació internacionals perquè va patir una catàstrofe natural enorme. Milions d’animals marins van aparèixer morts a les seves costes en circumstàncies obscures. El govern va assegurar que la causa havia sigut el fenomen del Niño. Els habitants de la zona, en canvi, deien que tot estava provocat per les piscifactories de cultiu intensiu de salmons, l’activitat econòmica principal de l’illa. En qualsevol cas…

més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s