CARTOGRAFIES d’estiu: Els fantasmes del Far West

Deixa un comentari
diari ARA

La febre d’or als Estats Units va esclatar de la nit al dia i tot va canviar per sempre


 

La història de Califòrnia diu que pràcticament l’endemà que el mestre fuster James W. Marshall trobés or per primer cop en aigües del riu Amèrica, el 1848, el pastor mormó Samuel Brannan ja anava cridant pels carrers de San Francisco fent dringar una ampolla amb or a dins: “Hi ha or al riu Amèrica!” Abans, però, Brannan s’havia assegurat d’haver comprat totes les existències de pales i estris de mig estat.

La febre d’or als Estats Units va esclatar de la nit al dia i tot va canviar per sempre. La colonització de la regió va agafar una embranzida imparable i la vida dels nadius havia entrat en temps de descompte. L’efecte crida que va suposar el descobriment d’or va fer que centenars de milers d’homes de tots els racons del planeta fessin cap a Califòrnia, a la recerca de fortuna. Fins aleshores, abans de topar amb l’home blanc, l’Oest americà havia sigut una regió vasta i solitària on centenars de pobles nadius havien viscut en relativa harmonia durant milers d’anys.

I què n’ha quedat, de tot allò? Quan visitem l’Oest americà…

més

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s