Per on paren les illes de les espècies?

Deixa un comentari
Àsia, ètnies, història, illes, Indonèsia, natura, Oceania

Durant els segle XVI, portuguesos, però sobretot neerlandesos (mitjançant la Companyia holandesa de les Índies orientals) estaven instal·lats en territori de l’actual Indonèsia. Allà, bàsicament comerciaven i feien esforços per a mantenir el monopoli comercial europeu a la zona, la qual cosa va generar més d’un conflicte militar, com la coneguda com a ‘Guerra de les Espècies’. Unes de les illes més populars eren les Moluques (a tocar de Papua Nova Guinea) ja que, d’allà, importaven la majoria de les espècies que després d’un llarg i feixuc viatge, arribaven a Europa. Gràcies a aquesta relació, la gastronomia holandesa gaudeix de fortes influències indonèsies, sobretot en l’ús d’espècies. I és precisament per això que, a les Moluques se les coneixien, i se les coneix encara, com les illes de les espècies. D’allà s’exportaven, sobretot, el clau d’olor o la nou moscada.

Indonesia, després d’independitzar-se dels Països Baixos va establir-se com a estat multiètnic i multilingüístic i multireligiós, on els javanesos es van imposar a la resta d’ètnies de les illes sobre un total de 269 milions de persones. Es calcula que existeixen 300 grups ètnics diferents i al voltant de 742 llengües i dialectes. Les Moluques, no són una excepció, i la riquesa ètnica hi és ben present, essent majoritàries les ètnies melanèsies, més properes a Austràlia i la Polinèsia que a les ètnies malaies, fent evident la natura. Apart de les religions més animistes, els habitants van abraçar l’islam i el cristianisme a resultes de la multitud de visites i contactes que es tenien amb comerciants europeus i àrabs en general.

Actualment, aquestes illes són un destí turístic important, tot i que res comparable amb altres illes com Java, Flores o Bali. De vegades, les tenses relacions entre diferents grups religiosos i ètnics han fet que la indústria turística es ressentís.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s